Relaţii cu publicul

Căutare în ştiri

Servicii ON-LINE

Primăria Lugoj

Consiliul Local

Informaţii publice

Achiziţii Publice

Compartiment Investiţii

Evidenţa persoanelor

Compartiment Mediu

Protecţie civilă

Poliţia locală

Despre oraş

Alte informaţii

Cetăţeni de onoare \ Boldea Ion

Boldea Ion

[Profesor universitar doctor]

Boldea Ion

S-a născut la 7 ianuarie 1945 în Lugoj, fiind fiul lui Francisc şi al Anei. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 4, iar apoi a absolvit Liceul "Coriolan Brediceanu". Este licenţiat al Facultăţii de Electrotehnică din Timişoara, devenind ulterior doctor inginer.

Prof. univ. dr. Ion Boldea a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A publicat peste 40 de articole în reviste americane şi englezeşti şi a participat la peste 30 de conferinţe internaţionale.

Profesorul Ion Boldea a inventat şi a realizat în ţară primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. A inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.

A realizat 19 patente, 18 româneşti şi unul american şi internaţional cu produs în fabricaţie cu desfacere internaţională. Este laureat al Premiului "Aurel Vlaicu" al Academiei române în 1976 cu prima carte publicată în America "Linear motion machines". În anul 1999 este ales membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Secţia Electrotehnică - Energetică.

Consiliul Local Lugoj i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului în anul 2000.