Relaţii cu publicul

Căutare în ştiri

Servicii ON-LINE

Primăria Lugoj

Consiliul Local

Documente publice

Achiziţii Publice

Compartiment Investiţii

Evidenţa persoanelor

Compartiment Mediu

Protecţie civilă

Poliţia locală

Casa de Cultură

Despre oraş

Alte informaţii

Știri

Marele Balerin Gelu Barbu a trecut n eternitate

n data de 17 februarie, a ncetat din viaţă la vrsta de 83 de ani, marele balerin lugojean Gelu Barbu, Cetăţean de Onoare al Lugojului.

Balerinul şi coregraful Gelu Barbu s-a născut la 14 aprilie 1932 la Lugoj, fiind nepotul lui Hazi Barbu şi fiul celebrului compozitor Filaret Barbu. A nceput Liceul Coriolan Brediceanu la Lugoj şi, ulterior, şi-a definitivat studiile liceale la Liceul Sfntul Sava din Bucureşti, unde şi ia bacalaureatul.

Primii paşi n pregătirea viitoarei cariere de balerin i face la Lugoj, iar la Bucureşti studiază balet clasic, dans modern şi dans ritmic. n 1949 este angajat de Oleg Danovski n corpul de balet al operei din Bucureşti.

n 1951 primeşte o bursă de stat pentru studii de specialitate la şcoala de coregrafie din Leningrad. Primeşte prima diplomă de stat n 1955. n perioada 1955 1961 este prim balerin al Operei Romne din Bucureşti.

Anul 1961 reprezintă o cotitură n viaţa balerinului: pleacă din Romnia n exil şi dansează ca prim balerin la operele din Ţările Scandinave, Germania, Operele din Nrnberg şi Mnchen, televiziunea germană Bavaria.

Las Palmas şi Gran Canaria devin pentru artist a doua patrie. n 1966 se stabileşte n Insulele Canare unde creează o şcoală de balet. Fondează n 1966 baletul Las Palmas, n care formează aproximativ 250 de coregrafi pnă n 2001.

A fost laureat al concursurilor internaţionale de balet din Varşovia 1955, Moscova 1956. n 1964 este decorat de Regele Olav V al Norvegiei cu Medalia Constituţiei. n 1994 Regele Juan Carlos al Spaniei l onorează cu Titlul de Fiu Adoptiv (Cetăţean de Onoare) al Las Palmasului. Este omagiat n 1994 n Romnia (Lugoj, Opera din Timişoara şi din Bucureşti) pentru cei 45 de ani de activitate artistică.

A fost preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Dans din Canaria, Directorul Stagiului Internaţional de Dans din Las Palmas, Directorul Stagiului Internaţional de Dans din Lisabona (a XIV-a ediţie). n 1991 a fost invitat cu compania sa la Festivalul Enescu, la Lugoj şi la Opera din Timişoara. n 1994 a fost invitat la Opera din Bucureşti, Opera din Timişoara şi Lugoj.

Pentru faima pe care a dus-o Municipiului Lugoj n lume, n anul 2000 Maestrul Gelu Barbu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj.

Dumnezeu să-l odihnească n pace.

Ultimele zece Știri: