Relaţii cu publicul

Căutare în ştiri

Servicii ON-LINE

Primăria Lugoj

Consiliul Local

Documente publice

Urbanism

Buget local

Achiziţii Publice

Compartiment Investiţii

Evidenţa persoanelor

autorizatii trafic greu

Compartiment Mediu

Protecţie civilă

Poliţia locală

Casa de Cultură

Despre oraş

Alte informaţii

Știri

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ROMILOR
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, marcată în fiecare an, la 8 Aprilie, Primăria Municipiului Lugoj şi Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Lugoj transmit cele mai bune gânduri către minoritatea romă din Lugoj şi Măguri.

Ziua de 8 Aprilie a fost proclamată în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat în anul 1990, la Varşovia, şi aminteşte de data la care, în anul 1971, a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul 'romi', spre a-i desemna pe membrii etniei.

Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul 'Gelem, Gelem' ('Umblam, umblam'), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.

Limba rromani are origine indiană, fiind apropiată de limba Hindi. Aproximativ două treimi din vocabularul şi gramatica sa de bază sunt indiene, restul fiind completat de vocabularul împrumutat, preponderent din limbile persană, greacă şi, mai apoi, din limbile europene de contact.

Prima atestare documentară a romilor de pe teritoriul României actuale datează din anul 1385, când domnitorul Ţării Româneşti, Dan I, dăruieşte Mănăstirii Tismana posesiunile care aparţinuseră mai înainte Mănăstirii Vodiţa de lângă Turnu Severin, posesiuni primite de la unchiul său Vladislav I, între care şi 40 de sălaşe de “aţigani”. Până la jumătatea secolului XIX, romii din Tările Române rămân robi. Eliberare romilor este un proces îndelungat care durează aproximativ două decenii şi începe în preajma revoluţiei de la 1848.

În 1844, la propunerea domnitorului Moldovei, Mihail Sturza, a fost adoptată legea privind eliberarea robilor mânăstireşti, iar romii au devenit liberi, beneficiind de aceleaşi drepturi cu ceilalţi locuitori ai ţări.

Scopul Zilei Internaţionale a Romilor este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătăţirea situaţiei educaţionale şi, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor.

Ziua Internațională a Romilor este și un moment de comemorare a celor uciși în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul regimurilor fasciste din numeroase țări europene, romii au suferit persecuții, au fost închiși și deportați în lagăre de exterminare.

Cum, în acest an, ziua de 8 Aprilie poartă semnificaţia şi a celei mai vechi şi importante sărbători a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi, urăm pe această cale tuturor celor care au credinţă în Dumnezeu, indiferent de etnie: sănătate, bucurii şi Paşte Luminat.

Întrucât în ziua de 8 Aprilie nu vor avea loc manifestări în municipiul Lugoj care să marcheze Ziua Internaţională a Romilor, redăm, în semn de respect pentru etnia romă, cântecul reprezentativ al acestei etnii, “Gelem, gelem”:

Gelem, gelem

Gelem, gelem, lungone dromentza

Maladilem bahtale romentza

A, romale, kotar tumen aven,

E tzahrentza, bokhale ciaventza?

Sasa vi man bari familia,

Mudardias la i kali legia.

Saren cindias vi romen vi romnien,

Mashkar lende vi tzikne ciavoren.

Putar, Devla, te kale udara

Te shai dikhau miri familia.

Palem ka jau lungone dromentza,

Ta ka phirau bahtale romentza.

Opre roma, isi vaht akana,

Aide mantza sa lumiake roma!

O kalo mui ta e kale iakha

Kamaua len sar e kale drakha.

Umblam, umblam

Umblam, umblam pe drumuri lungi,

Am întâlnit romi fericiţi.

Ah, romilor, de unde veniţi

Cu corturile şi cu copiii înfometaţi?

Am avut şi eu familie mare,

Mi-a ucis-o legea cea neagră.

Pe toţi i-a ucis, pe bărbaţi şi pe femei,

Între ei şi pe copilaşi.

Deschide-ţi, doamne, porţile cele negre

Şi-mi pot vedea familia.

Iarăşi să merg pe drumurile lungi,

Să întâlnesc romi fericiţi.

Sus, romilor, este timpul vostru,

Haideţi cu mine, romi din întreaga lume!

Gura cea neagră şi ochii cei negri

Şi voi iubi precum strugurii cei negri.


04.04.2018

Ultimele zece Știri: