Relaţii cu publicul

Căutare în ştiri

Servicii ON-LINE

Primăria Lugoj

Consiliul Local

Documente publice

Urbanism

Buget local

Achiziţii Publice

Compartiment Investiţii

Evidenţa persoanelor

autorizatii trafic greu

Compartiment Mediu

Protecţie civilă

Poliţia locală

Casa de Cultură

Despre oraş

Alte informaţii

Oraşe înfrăţite

Veliko Gradiste

[ Serbia ]

Aşezare geografică

Este un oraş situat în nord- estul Serbiei ( Districtul Branicevo) pe malul drept al Dunării şi pe malul stâng al râului Pek la numai 110 km de Belgrad. Este un oraş micuţ fiind al doilea ca mărime din district, după Pojarevac.Veliko Gradiste este situat la numai 16 Km de Golubac, 34 de km de Pozarevac şi 64 de km de Smederevo. Are o suprafaţa de 344 Km fiind un important port la Dunăre, fluviu care atinge o lăţime de 2000 m în dreptul acestui oraş. Oraşul se află la poalele Munţilor Carpaţi şi Homolje în apropiere de Cheile Djerdap.

Populaţie

În anul 2011 oraşul avea o populaţie totală de 6,204 locuitori în timp ce municipalitatea avea 17,610 locuitori dintre care sârbi: 19,540, vlahi 354, ţigani 188 şi români 117.

Economie

Economia oraşului se bazează pe agricultură, industrie agro- alimentară şi turism. Agricultura este cea mai importantă activitate a municipiului, cu circa 22.000 de hectare de teren arabil ce produc în principal porumb, grâu, plante industriale, fructe şi legume. Din punct de vedere industrial, Veliko Gradiste este sediul companiei Duvavka care produce uleiuri comestibile din floarea soarelui. Industria metalurgică este reprezentată de societatea Celik, care lucrează în domeniul construcţiilor metalice.

Ziua şi anul înfrăţirii

04 noiembrie 2016.

Proiecte comune

"Gems of the Romanian and Serbian Folkloric Thesaurus" – " Nestemate ale tezaurului folcloric Român şi Sârb". Obiectivele generale ale proiectului fiind dezvoltarea unor relaţii sociale şi culturale durabile precum şi păstrarea şi promovarea tradiţiilor culturale în zona de graniţă româno- sârbă. Proiecte culturale în domeniu folcloric.

Contact

Primar: Dragan Milic
Zitni trg 1
1222220 Veliko Gradiste
Tel. + 381 012 662 124
Fax. + 381 012 661 128
E- mail: sovgradiste@ptt.rs